Nieuwe leden

Info voor Nieuwe Leden

Commissie Leden
Activiteiten voor Nieuwe Leden
Handicap
Proware
Contact met andere leden, Whatsapp-groep
Competitief versus recreatief
Opgave activiteiten
Wanneer spelen
Gebruik buggy
Extra info over allerlei activiteiten, speciaal voor Nieuwe Leden
Bijzondere golfwedstrijden
Nog even wat serieuze zaken

Nadat u lid bent geworden van De Drentsche wordt u gebeld door de Commissie Leden (Carolien van Beek). Carolien heet u hartelijk welkom en verstrekt in dit persoonlijke contact veel informatie en zij beantwoordt alle vragen, die u als Nieuw Lid heeft. Vragen zoals:

Welke activiteiten organiseert De Drentsche speciaal voor Nieuwe Leden met een hoge handicap?

Speciaal voor Nieuwe Leden wordt  een aantal keren per jaar de kennismakingsbijeenkomst en de Bitterballen Tour georganiseerd. Verder kan een Nieuw Lid met handicap 54 aan alle gezelligheidswedstrijden deelnemen. Alleen is het (nog) niet mogelijk deel te nemen aan de NGF competitie. Daarvoor is een maximale handicap van 27.0 vereist.

Hoe kan ik mijn handicap verlagen?

Beneden in het clubhuis hangt de kiosk, waarop je je qualifying ronde kunt aanmelden. Dat kan door de optie Q-kaart te kiezen, je NGF-pas door de lezer te halen of door je lidcode en geboortedatum in te vullen. Dit hoeft niet van tevoren. Het kan dus ook nadat je een qualifying ronde hebt gelopen. Je vult na de ronde je score in op de kiosk. Wel belangrijk is dat je je flightgenoot hebt gevraagd marker te zijn. Diens lidcode moet ook ingevuld worden. Een alternatief is de GolfNL app.

Met ingang van 2018 is het dus mogelijk een qualifying kaart te lopen zonder dat dit van tevoren via Proware bij de kiosk in de kelder is aangemeld. Registratie vooraf is dus niet meer nodig. Dit neemt de druk van het kaartlopen weg. Voor meer informatie zie dgcc.nl-->Vereniging--> ZeijdeLinks, uitgave december 2017, nr. 4.

Hoe werkt Proware?

Je kunt Proware op twee manieren benaderen:

De eerste is via www.dgcc.nl-->Vereniging-->Drentsche-->Login wedstrijden en handicap. Een iets directere route is inloggen op drentsche.prowaregolf.nl. In beide gevallen vul je je e-mailadres en wachtwoord in, waarna je toegang hebt tot de opties Dashboard, Commissies en Wedstrijden. Op het Dashboard vind je je eigen gegevens, zoals je handicapverloop, de wedstrijden waarvoor je je hebt aangemeld en je lidcode, NGF-nummer en actuele handicap. Via de optie Wedstrijden kun je de goed gevulde wedstrijdkalender bekijken. Alle wedstrijden hebben een inschrijvingstermijn, achter de wedstrijden waarvoor je je kunt inschrijven staat de optie ‘Inschrijven’.

Hoe kom ik in contact met andere leden van De Drentsche?

Nieuwe Leden kunnen wanneer ze dat wensen door de golfprofessional, kortweg pro, aan iemand -een ervaren lid- gekoppeld worden, die het Nieuwe Lid met plezier wegwijs maakt in de Vereniging en die  af en toe een baan met hem loopt. Verder is een whatsapp-groep voor Nieuwe Leden in ontwikkeling.

Wanneer je niet competitief bent ingesteld, zijn er voor die golfers ook activiteiten, waarbij gezelligheid voorop staat en het niet belangrijk is dat je een goede score behaalt?

De gezelligheid staat bij veel wedstrijden voorop. Leden met een hoge handicap krijgen veel slagen mee. Dat maakt golfen juist zo leuk. Je kunt met iemand met een lage handicap, die bijna geen slagen meekrijgt, in dezelfde flight golfen en uiteindelijk toch met een betere score eindigen en een prijs mee naar huis nemen.

Hoe kan ik me opgeven voor activiteiten?

Via inloggen thuis op de site en via de Proware kiosk in de kelder. Mocht het niet lukken, dan kan altijd de hulp van een lid van de wedstrijdcommissie of de Regel- en Handicapcommissie ingeroepen worden. Zie voor namen en E-mailadressen dgcc.nl-->Vereniging-->Commissies-->Regel- & Handicapcommissie of Wedstrijdcommissie

Als beginnend golfer ben ik niet zo snel en het maakt me zenuwachtig, wanneer er direct achter me een flight loopt. Wat is de beste tijd om een ronde te golfen?

Tussen 11.00 en 14.00 uur is het vaak druk. Vóór 09.30 of na 14.00 uur is het meestal rustiger. Mocht het toch zo zijn dat er een flight achter je loopt, let dan op het tempo en als er voor je geen flight meer is, laat de flight achter je dan door.

Soms heb ik last van lichamelijk ongemak. Kan ik dan met een buggy de baan in?

Dat is zeker mogelijk. Leden die mindervalide zijn, zijn vaak lid van de Stichting Handicart. Dan hoeft er slechts €4,-- per ronde voor gebruik van een buggy betaald te worden. Zie dgcc.nl-->Vereniging-->Commissies-->Clubconsuls-->Handicarts

Extra informatie over activiteiten, die zeker voor Nieuwe Leden de moeite waard zijn om aan deel te nemen

* Bijeenkomst voor Nieuwe Leden

Ieder jaar is er een aantal kennismakingsbijeenkomsten voor Nieuwe Leden. Afgevaardigden van Bestuur, Golfschool en allerlei commissies zijn aanwezig om kennis mee te maken en vragen aan te stellen. Er wordt op een ontspannen manier 9 holes gelopen, het gaat puur om de gezelligheid, om ervaringen uit te wisselen en andere Nieuwe Leden te leren kennen, waarmee dan weer golfafspraken gemaakt kunnen worden.

* Damesochtend op dinsdag

Ook dit is een wekelijks terugkerende inloopwedstrijd, alle dames, ongeacht leeftijd en handicap, kunnen deelnemen. Er kan gekozen worden tussen het lopen van 9 en 18 holes. Daarnaast organiseert de damescie gezelligheidswedstrijden, zoals Corrie Mastenbroek bokaal, paaslunch, kerstdiner, vossenjacht en eens per jaar een uitje naar een andere golfbaan. Deze activiteiten, waarop wel van tevoren ingeschreven moet worden, vinden ook altijd plaats op de dinsdag. Bij voldoende aanmelding starten alle dames tegelijk (Shotgun). Na afloop wordt er dan samen geborreld, geluncht of gedineerd. Zie ook dgcc.nl -->Vereniging--> Damesochtend

* Herenmiddag op donderdag

Deze inloopwedstrijd is er iedere week voor de heren. De heren lopen in de winter 9 holes en in de zomer 18 holes. Zie ook dgcc.nl-->Vereniging-->Herenmiddag

* Inloopavond op woensdag (Clubavond)

Voor alle leden is er iedere woensdagavond in de zomerperiode een inloopavond. Zeer laagdrempelig, supergezellig, niets moet en echt iedereen kan hieraan meedoen. Veelal wordt er na het spelen van 9 holes gezellig samen gegeten. De horeca maakt een speciale dagschotel voor de deelnemers.

Zie voor meer informatie dgcc.nl-->Vereniging-->Clubavond

Activiteiten, heel veel activiteiten

De Drentsche is een bruisende vereniging, die heel veel activiteiten organiseert: wedstrijden voor competitieve én voor recreatieve golfers en andersoortige activiteiten, zoals een Doedag, een dag waarop een grote groep vrijwilligers onder leiding van de greenkeepers de baan in gaat om te helpen met allerlei snoei- en zaagklussen en een ochtend, waarop Vroege Vogels een wandeling over de golfbaan maken om vogels te observeren. Samen dingen te doen zorgt voor verbinding, leden voelen zich betrokken bij de vereniging, ook in de winterperiode, wanneer de natuur prachtig is, maar de golfomstandigheden door sneeuw en ijs iets minder optimaal kunnen zijn. 

En nu terug naar de golfwedstrijden. Het gaat te ver om ze allemaal te noemen, want de wedstrijdkalender staat werkelijk bomvol met leuke wedstrijden. Daarom wordt hieronder slechts een aantal van deze wedstrijden uitgediept, die er vanwege het speciale karakter uit springen. Voor een volledig overzicht van alle wedstrijden kan de site dgcc.nl-->Vereniging-->Wedstrijden geraadpleegd worden.

• Nieuwjaarswedstrijd
Begin januari wordt de traditionele Nieuwjaarswedstrijd over 9 holes gespeeld. Na ontvangst met soep en een broodje gaan de ruim 100 deelnemers met door hen zelf gekozen flightgenoten de baan in. Halverwege de wedstrijd worden de golfers verwend met warme chocolademelk, al dan niet met een scheut rum, en Nieuwjaarsrolletjes met slagroom. Na afloop wordt de Nieuwjaarsreceptie van het bestuur gehouden. De voorzitter houdt een speech en er worden over en weer veel wensen voor het nieuwe (golf-)jaar geuit. Tevens worden de golfer en jeugdgolfer van het voorliggende jaar bekendgemaakt.

• Vrienden/Vriendinnendag
De naam zegt het al, voor deze wedstrijd kan ieder lid een gast uitnodigen. De gasten komen van heinde en ver. Sommige gasten worden ieder jaar opnieuw door hun vriend/vriendin uitgenodigd. De reis hebben ze er graag voor over, want ze weten uit ervaring dat het een sfeervolle dag zal worden. Als lid ben je trots op de baan, want die ligt er goed verzorgd bij, trots op de vrijwilligers van de Vereniging, die deze dag zo magnifiek organiseren en trots op de horeca, die iedereen zo gastvrij ontvangt.
's Avonds ga je dan ook moe, maar voldaan naar huis. Je vriend/vriendin heeft op de uitnodiging voor volgend jaar enthousiast gereageerd met "Ja, graag!"

• Drenthe-Groningen trofee
Een topper is de jaarlijks terugkerende matchplaywedstrijd tussen de leden, die in Drenthe wonen en de leden die in Groningen wonen. De captains van de teams zijn goede vrienden van elkaar, echter tijdens deze wedstrijd staan ze als regelrechte kemphanen tegenover elkaar. Voordat de wedstrijd begint worden de volksliederen, natuurlijk met een eigen aangepaste tekst, van Drenthe en Groningen uit volle borst gezongen en de vlaggen gehesen. De spelers vertrekken naar de holes en als het Shotgun gevallen is brandt de wedstrijd los. Tja, er is een verliezer en een winnaar. Op een ludieke manier en met veel gevoel voor theater wordt de captain van het winnende team met het behaalde resultaat gefeliciteerd. Natuurlijk wordt ook hier na de prijsuitreiking gezamenlijk gegeten onder het genot van een drankje en met muzikale omlijsting. Deelname aan deze wedstrijd is een absolute aanrader.

• Outsidercup
De Outsidercup is niet alleen een wedstrijd -een vossenjacht- voor de reguliere leden, maar ook 'Outsiders' zoals greenkeepers, management van de DG&CC, Golfshop en Horeca golfen mee. Bovendien wordt er tegen de Golfpro's gespeeld: het team van de pro's is de vos. De andere teams maken jacht op de vos. De Outsidercup is een evenement met een zeer hoge opkomst. Het aantal deelnemers ligt meestal rond de 150. Laagdrempelig, want iedereen kan meedoen en je mag ook bij deze wedstrijd zelf je flightgenoten kiezen. Na afloop van de wedstrijd kunnen de spelers zich tegoed doen aan een voortreffelijk bereid buffet. Vrolijke muziek klinkt, de sfeer is optimaal, kortom puur genieten.

• Ot & Sien
Deze wedstrijd is bedoeld voor álle leden van De Drentsche. De wedstrijdvorm is matchplay met 3/4 handicapverrekening. Hiervoor is gekozen, zodat iedereen een redelijke kans heeft om te winnen, of je nu gevorderd speler bent of net beginnend. Het maakt niet uit. Het OT & SIEN  wordt individueel gespeeld in een heren- en damespoule. Er wordt volgens een afvalschema gespeeld van juni tot de finaledag in oktober. De spelers maken zelf een afspraak met elkaar over datum en tijdstip van de te spelen matchplay-wedstrijd. In oktober is dan de finale en voor de andere deelnemers een eclectic-wedstrijd.

• Cross Country
Er wordt 14 holes kriskras door de baan gespeeld. Spannend, want soms moet een green blind aangespeeld worden. Het verrassingselement is hoog, want kom je op de green, dan vraag je je toch regelmatig af, waar je bal gebleven is. En nee, hij ligt niet in de hole. Ook al is deze gezelligheidswedstijd pas in november en zijn de weergoden de spelers dan niet altijd gunstig gezind, toch meedoen! Deze wedstrijd is een absolute aanrader!

Nog even wat serieuze zaken.

Bij de golfsport hoort wel een bepaalde etiquette. We vinden het belangrijk dat iedereen van de etiquette op de hoogte is. We zijn een grote Vereniging en onze baan is op drukke dagen vaak vol. Om het dan toch voor iedereen even leuk te houden, hebben we een aantal regels opgesteld.

1. Wedstrijden: Een ronde van 18 holes duurt ongeveer 4 uur en 15 minuten. Zeker bij wedstrijden is een vlotte doorstroom belangrijk. Daarom vraagt de wedstrijdleiding iedere deelnemer zich 30 minuten voor aanvang van een wedstrijd met starttijden bij de wedstrijdleiding te melden en bij een wedstrijd met een Shotgun zelfs 45 minuten van tevoren. Vervolgens is het noodzakelijk dat iedere deelnemer 10 minuten voor afslagtijd op de teebox aanwezig is.
2. Kleding: Zie voor kledingvoorschriften dgcc.nl->golfbaan-> Openingstijden,Kleding & Schoeisel
3. De baan: Laat de baan achter zoals je hem gevonden hebt, maar liefst nog mooier! Zie voor gedragsregels dgcc.nl->Vereniging>Wedstrijden