Leeftijdsgrens senioren verlaagd

Geplaatst op: 27 nov 2015

24 november 2015 NGF

In navolging van de vrouwen wordt vanaf 1 januari 2016 de leeftijdsgrens van senioren mannen verlaagd van 55 naar 50 jaar. Dit besluit van de European Golf Asociation (EGA) heeft in Nederland consequenties voor wedstrijden, nationale selecties en de NGF Competitie.

Waarom verlaging?

In de bestuursvergadering van 14 november 2015 heeft de EGA, toezichthouder van onder meer de golfregels en handicapontwikkelingen binnen Europa, tot de leeftijdsverlaging besloten. De belangrijkste motivatie is om tot een betere verdeling te komen van de leeftijdscategorieën. De categorie 30-55 jaar is te groot en daarmee het niveauverschil soms ook. Een categorie waarin het leeftijdsverschil maximaal 20 jaar is, is voor iedereen eerlijker, aldus de EGA.

Een onderzoek onder golfers naar de verwachtingen van de leeftijdswijziging heeft aangetoond dat de meerderheid vóór de verandering koos. ‘Vanuit de NGF staan we achter deze wijziging omdat de leeftijdsontwikkelingen binnen de golfsport vraagt om scherp te kijken naar de indeling van de leeftijdscategorieën’, aldus manager topgolf Niels Boysen van de NGF. ‘De categorie 30-55 jaar is onevenredig groot.’

Gevolgen van de leeftijdsverlaging

In Nederland heeft de leeftijdsverlaging van de senioren mannen verschillende consequenties. De NGF heeft ze alvast op een rijtje gezet.
1. Vanaf 1 januari 2016 worden NGF-seniorenwedstrijden toegankelijk vanaf 50 jaar.
2. De nationale selecties worden aangepast naar 50 jaar, zodat we vanaf 2016 spelers vanaf 50 jaar kunnen uitzenden in de categorie senioren mannen.
3. In 2016 zal de NGF een speciaal NK 65+ initiëren en organiseren.
4. De leeftijdsverlaging voor de NGF-competitie wordt pas in 2017 doorgevoerd omdat de competitie-indeling 2016 al is gemaakt.

Om ervoor te zorgen dat clubs en spelers tijdig van de wijziging op de hoogte worden gebracht, informeert de NGF alle betrokkenen via zo veel mogelijk kanalen. Voor golfclubs is het belangrijk dat ze keuzes maken over de leeftijdsverlaging in hun eigen toernooien en wedstrijden en dat ze hun leden hierover tijdig en eenduidig informeren.

Voor meer informatie en advies over de leeftijdsverlaging voor senioren mannen, kunt u contact opnemen met manager topgolf Niels Boysen: n.boysen@ngf.nl of 030-2426370.