Greenkeepersinfo week 28

Geplaatst op: 9 jul 2019

Droogte blijft & beluchten van Foregreens en Greens


Hoewel we net weer een beetje water hebben gehad, voorzien wij dat de droogte nog even aanblijft. Er mag wat ons betreft wel wat meer water vallen op de fairways. Anderzijds wordt op deze manier de door de NGF ingezette duurzame trend; ‘geel is het nieuwe groen’ mooi nageleefd. We hebben deze periode veel aandacht voor het groenhouden van in ieder geval de greens en tees en dat lukt aardig.  We zijn alle golfers dankbaar voor hun medewerking met betrekking tot het uit kunnen voeren van ons beregeningsprogramma.

Nog steeds zijn we blij met de positieve reacties op de ontwikkeling van de greens. Ze zijn mooi bij getrokken en komen in de buurt van het niveau waarop we ze willen hebben. Om de ontwikkeling voort te zetten zullen wij de komende week weer gaan beluchten. Ditmaal beluchten we de foregreens stevig en de greens wat lichter.

Stevige beluchting van de Foregreens
We zullen de foregreens gaan beluchten met massieve stalen pennen, 18mm breed en 20 cm lang. Deze pennen worden in de grond geslagen en er gelijk weer uitgetrokken. De grond wordt iets ‘opgewrikt’ waardoor er meer lucht in de grondlaag ontstaat. Dit stimuleert de groei van de grasplant en zorgt voor een betere waterafvoer. Een aanvullende bewerking van dit beluchten is het bezanden van deze foregreens waardoor de toplaag zanderig wordt en enigszins verschraalt. Deze verschraling stopt de groei van de vilt laag en stimuleert de vochtafvoer uit de vilt laag. De zandlaag wordt gelijk ingesleept en u zal daarna van het bezanden niks meer zien. Van het beluchten zal u wat langer, circa 10 – 14 dagen, nog gaten zien op de foregreens.

Beluchting van de Greens
Omdat de Greens reeds een stevigere bewerking hebben gehad zullen we ze ditmaal wat lichter beluchten. Dit wordt gedaan met de zogeheten cross-tines: kruisvormige pennen van 5 mm breed en een lengte van 9 cm. De bewerking is hetzelfde als de beluchting van de foregreens, echter minder intensief. De gaatjes zullen dan ook binnen een week weer gedicht zijn. Afhankelijk van de weersontwikkeling besluiten we om deze al dan niet te gaan beluchten, het liefst doen we dit natuurlijk.

Werkvolgorde
Om deze werkzaamheden goed te doen hebben we in goed overleg besloten om dagelijks de greens van één van de baanlussen te pakken. Dinsdag 9 juli zullen we starten met de gele baanlus. Woensdag 10 juli gaan we verder met de rode baanlus en donderdag 26 juli sluiten we af met de witte baanlus. Afhankelijk van het verloop van de dagen beluchten we tussendoor ook de Par 3 baan. Uiteraard hopen we dat de werkzaamheden voorspoedig gaan en mogelijk zijn we dan zelfs eerder gereed dan gepland.

We hopen op uw begrip
We zijn ons ervan bewust dat dit werkzaamheden zijn die enige hinder voor u veroorzaken. Tegelijkertijd weten we ook dat dit werkzaamheden zijn die in deze periode moeten gebeuren om de baan in de conditie te krijgen en te houden die we graag willen. Wij vragen u om uw begrip hiervoor.
Heeft u vragen? Stel ze ons gerust!