DRONE OPNAMES Drentsche Golf & Country Club

Maallust bierbrouwerij en proeverij

De Geschiedenis

Hollands Siberië, zo werd Veenhuizen vroeger ook wel genoemd. Vanaf het begin van de negentiende eeuw werden duizenden bedelaars, landlopers, weduwen en wezen naar dit verre oord gebracht. Ze woonden in drie grote dwanggestichten, gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. . Generaal Johannes van en Bosch was de grote man achter de in 1818 opgerichtte Maatschappij. Opgezet als sociaal experiment bood hij arme gezinnen en paupers een tweede kans. Tucht en orde stonden voorop. Na ontginning van de woeste Drentse veen- en moerasgronden konden zij in de kolonie een nieuw bestaan opbouwen. Met zo'n 1000 gedetineerden is de strafinrichting van Veenhuizen nog altijd operationeel. Het dorp zelf telt ruim 1200 inwoners. Van proefkolonie tot gevangenisdorp maakt Veenhuizen momenteel aanspraak op het Werelderfgoed-predicaat.
 

Bij Maallust

Vroeger vond op het industrieterrein de verwerking van landbouwproducten plaats, maar nu heeft Maallust zich er gevestigd. De huidige brouwerij en het proeflokaal bevinden zich in de vroegere graanmaalderij. De plek ademt de rijke geschiedenis van het gevangenisdorp. Bierbrouweij Maallust is een bijzonder initiatief. Vijfentwintig bierliefhebbers die zichzelf de zware jongens noemen, sloegen de handen ineens en stichtten deze mooie brouwerij in Veenhuizen.

Mallust Blond

Een hoppig blond bier van hoge gisting. Bitterzoet, rijk van smaak en makkelijk drinkbaar.
 

Maallust Tripel

Een goudgeel bier van hoge gisting. Volmoutig van smaak, hopbitterheid in de afdronk.

Maallust Vienna

Een ondergistend koperkleurig bier. Moutig van smaak met een licht bittere afdronk.
 

Maallust Seizoensbier

In de herfst wordt er een Bockbier gebrouwen en voor de wintermaanden een Quadrupel.

Maallust Dubbel

Een roodbruin bier van hoge gisting. Licht zoetig .kruidig, vol van smaak met een mooie bitter.
 

Maallust Weizen

Een heerlijk fris, zacht en fruitig tarwebier van hoge gisting. Een echte dorstlesser.

Maallust meemaken

Nergens smaakt het bier beter dan in het sfeervolle proeflokaal. Onder het genot van heerlijke speciaalbieren kijkt u uit op de prachtige koperen brouwketels van de brouwerij. Vers van de tap wordt het bier vrijgelaten in een passend bierglas. U kunt hier zelf een kijkje nemen of voor € 8,50 per persoon een rondleiding of een proeverij meemaken.