Van de Greenkeepers

Zandlamellen

Er staat deze week weer stevig onderhoud op het programma. Uiteraard willen wij u hier goed over informeren zodat u niet verrast hoeft te worden door deze situatie.

Volgende aandacht voor Foregreens
Nu we weer wat meer grip krijgen op het onderhoud van de greens, gaan we ons ook richten op andere spelonderdelen. De foregreens hebben hierbij de eerstvolgende prioriteit. Deze bevatten namelijk ook een stevige viltlaag (organische laag van maai- en grondresten) die veel vocht vasthoud. Op de rode en gele baanlus hebben we deze reeds holbelucht. Maar op de witte baanlus gaan we dit wat rigoreuzer aanpakken door het plaatsen van zandlamellen.

De bewerking
Bij zandlamellen schudden we een hele ‘grondbalk’ over de breedte van de foregreens. Voor de beeldvorming: We bewegen de grond tussen twee messen die achter elkaar door de foregreen snijden. Elk mes heeft een werkbreedte van 10 mm die de grondlaag als het ware even wegduwt of wegschuift. Doordat we dit rustig doen geeft dit een scheurende werking in de grondlaag wat als bijkomstigheid heeft dat er veel luchtkanaaltjes ontstaan in de bodem. Het zichtbare resultaat van deze bewerking is dat er sleuven in de grond ontstaan van 20 cm diep en 1 cm breed. Deze sleuven worden om de 27cm gemaakt.

Voorts worden deze sleuven afgevuld met zand. Hierdoor ontstaan de zandlamellen. Het zand wat we hierbij gebruiken is zorgvuldig gekozen en heeft een specifieke korrelgrootte in de range van 250-550 mu. Dit zand is net iets grover dan het zand dat zich nu in de opbouw van de foregreen bevindt. Het is vrij hoekig, grof zand, wat goed draineert. Die hoekigheid levert verder geen problemen op qua stabiliteit, want dit zand wordt niet elk jaar toegepast, terwijl die hoekigheid er vanzelf afslijt. Nadat de sleuven zijn gevuld worden de foregreens nog twee keer in de lengte richting gerold, zodat de sleuven goed afgevuld in de foregreen liggen. Op de witte baanlus bewerken we zo circa 5600m2 aan foregreen, waarbij er een slordige 18 kub zand wordt aangebracht.

Resultaat
Uiteindelijk is het resultaat van de bewerking dat er bijzonder veel lucht ontstaat onder het oppervlak van de foregreens. In combinatie met de grondwerking van het aangevulde zand geeft dit een versneld effect op de afbraak van de viltlaag en bovendien is er een goede afwatering via de zandlamellen. In de komende weken zullen deze sleuven zichtbaar zijn aan het oppervlak. Wanneer de temperatuur de komende weken nog goed blijft en de groei blijft er in zitten verwachten we dat de sleuven na 2-3 weken alleen bij nadere beschouwing nog zichtbaar zullen zijn.

We hopen op uw begrip
Deze bewerking vind aanstaande donderdag 13 september plaats, zoals gezegd op de witte baanlus. De baanlus is bespeelbaar, maar houd er rekening mee dat er meerdere holes niet of op de wintergreen bespeelbaar zijn. We zijn ons ervan bewust dat deze werkzaamheden hinder voor u veroorzaken. Tegelijkertijd weten we ook dat dit werkzaamheden zijn die in deze periode gebeuren moeten om de baan structureel te kunnen verbeteren. Wij vragen u om uw begrip hiervoor. Heeft u vragen? Stel ze ons gerust!

En verder
In overleg met de BV is ervoor gekozen om deze rigoreuze bewerking voor nu, bij wijze van proef, uitsluitend op de witte baanlus te doen. Bij een succesvol verloop hiervan zullen de rode en gele baanlus begin volgend seizoen volgen. We hebben dan een winterperiode met doorgaans veel nattigheid achter ons . Het verschil gaan we zien en wij zijn razend benieuwd!