Van de Greenkeepers

Beluchten met de PlanetAir

Deze week staat het beluchten van de greens met de zogeheten PlanetAir op het programma. De PlanetAir maakt gebruik van een uniek dubbelroterend, mechanisme waardoor de pennen een lusvorm maken als ze door de bodem gaan. Dit resulteert in een zeer kleine bewerkingsschade aan het greenoppervlak maar een intensievere bewerking in de bodem. Door het roterende mechanisme kunnen veel meer pennen in de machine worden geplaatst dan gebruikelijk waardoor ook een aanzienlijk hogere werksnelheidkan worden bereikt. Verhoudingsgewijs zal er de komende tijd vaker belucht gaan worden op meerdere spelonderdelen, we leggen u graag uit waarom. Door een hoge beluchtingsfrequentie blijft de toplaag continu goed ontwateren en wordt de ontwikkeling van straatgras afgeremd. Tevens wordt vilt afgebroken wat resulteert in een aanzienlijke verbetering van de structuur van de toplaag en dus beter bestand tegen schimmels.

Aanstaande woensdag zullen we dus deze bewerking gaan doen mogelijk in combinatie met vooraf bezanden zodat de grondstructuur nog steviger verbeterd gaat worden zonder dat u er al teveel overlast van heeft. Dit is echter weersafhankelijk, wanneer het te nat is en zand niet voldoende snel opdroogt, kunnen we deze bewerking niet doen.

Nog meer?
Mogelijk worden de tee’s en voorgreens ook nog bemest, dit hangt van de groei af die op dit moment nog behoorlijk is. Zet dit door, dan geen bemesting, stagneert dit dan zorgen we ervoor dat de groei er in blijft!