Van de Greenkeepers

Zware werkzaamheden week 45

Hoewel we nog een hele mooie oktobermaand hebben gehad en het ook deze week waarachtig mooi weer lijkt te worden voor de tijd van het jaar, zullen wij deze week de eerste stappen zetten in het ‘winterklaar’ maken van de baan.

Beluchten van de Greens

We zullen de greens gaan beluchten met massieve pennen. Deze stalen pennen worden in de grond geslagen en er gelijk weer uitgetrokken. Hierdoor wordt de grond opgewrikt waardoor er meer lucht in de bodem komt. Daarnaast stimuleert dit de groei van de grasplant en zorgt het voor een betere afvoer van het water. Een aanvullende bewerking van dit beluchten is het bezanden van de greens waardoor de toplaag zanderig wordt en enigszins verschraalt. Deze verschraling stopt daardoor de groei van de viltlaag en stimuleert de vochtafvoer uit de viltlaag. Bovendien stimuleert dit de afvoer van vocht. Zoals de planning nu is, zullen we dit bezanden in week 46 gaan doen.

Omdat we de winterperiode in gaan met zwaardere weersomstandigheden, zullen we ditmaal wat steviger gaan beluchten dan gedurende het hoogseizoen.  We gaan beluchten met pennen van 12 mm dik en een lengte van 30 cm. Omdat dit een intensievere bewerking is zal het ook wat langer duren. Het gevolg van deze bewerking is dat de greens een patroon met gaten zullen hebben om de 4 a 5 centimeter, die later zullen zijn gevuld met zand.

We hopen op uw begrip

We zijn ons ervan bewust dat dit werkzaamheden zijn die enige hinder veroorzaken. De kans bestaat dat wij u vragen om een green over te slaan tijdens het spelen, danwel dat we deze green op de net uitgemaaide wintergreen zetten. Dit zijn werkzaamheden die we in deze periode moeten doen om de baan voorbereid de winter in te laten gaan om uiteindelijk ook weer goed het seizoen te kunnen beginnen. Wij vragen u om uw begrip hiervoor. Heeft u vragen? Stel ze ons gerust!